Kérdésed van?

Fusd át először az alábbi listát, hátha megleled a választ. Ha mégsem, akkor írj nekünk a hello@dataracing.hu email címre.

1. Ki indulhat a versenyen?

Ha betöltötted a 18. életévedet 2022. március 1-jén és magyar állampolgár vagy, akkor indulhatsz a versenyen. Mindegy, hogy hallgató vagy, vagy szakmabeli, tiéd a lehetőség.

2. Szeretnék részt venni, mit tegyek?

 1. Regisztrálj a verseny platformján, olvasd el és fogadd el a verseny szabályait. 
 2. Töltsd le a tanító és a teszthalmazt. 
 3. Ötletelj, dolgozz ki egy megoldást a célváltozó előrejelzésére. 
 4. Formázd a megoldásod a mintamegoldás szerint. 
 5. Küldd be a megoldásod. 
 6. Javíts a megoldásodon, majd vidd haza a főnyereményt!

3. Hogyan küldhetek be megoldást?

A versenyplatformon való regisztráció után a Submit menüpontra kattintva tudsz egy megoldásfájlt (.csv) feltölteni az oldalra. Javasoljuk, hogy használd a mintamegoldás fájlt arra, hogy ellenőrizd a megoldásod beküldésének formai követelményeit. Előfordulhat, hogy a számítógéped nyelvi beállításai miatt a tizedestörtek törtrészének kezdetét vesszővel jelölöd, ezt javítsd pontra. Hasonlóan a beküldendő csv fájl elválasztó karaktere legyen vessző és ne pontosvessző. 

A megoldásod sikeres beküldése után a megoldásaid listájában látod a tesztadatok publikus részén elért eredményed. A beküldött megoldásaid közül a legjobb megjelenik a Leaderboardon is.

4. Mi a probléma a megoldásommal?

Ha a megoldás beküldésekor vagy utána hibaüzenetet kapsz, előfordulhat, hogy a beküldött fájl nem felel meg a formai követelményeknek. Minden esetben ellenőrizd a megoldásfájlodat és a formátumát a mintamegoldás alapján.  

 • Kevesebb sor beküldése,  
 • több oszlop beküldése,  
 • helytelen tizedestört kezdetét jelző karakterek, 
 • rossz sorrendben beküldött cégazonosítók, 
 • a tesztadatokban nem szereplő cégazonosító 

mind okozhatnak hibát. Ha akkor is hibát észlelsz, ha a mintamegoldás fájlt töltöd fel a versenyplatformra, vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@dataracing.hu e-mail címen.

5. Csapatban indulhatunk?

A megoldás elkészítéséhez dolgozhatok csapatban másokkal együtt, viszont díjazás esetén egyedül én leszek feltüntetve és díjazva a versenyben.

6. Milyen technológiákat használhatok a megoldásom elkészítéséhez?

A versenyen való részvételhez és a megoldás beküldéséhez bármilyen nyilvánosan hozzáférhető, reprodukálható megoldást nyújtó technológia használható. A verseny végén a díjazáshoz követelmény, hogy a versenyző az elért eredményt reprodukálni tudja és a forrásfájlokat, kódokat megossza a verseny szervezőivel. Az eredmény tehát készülhet bármilyen programnyelven fejlesztett megoldással (pl. Python, R stb.), amelyben tetszőleges publikus függvénykönyvtár használható, valamint készülhet nyilvánosan elérhető, kereskedelmi forgalomban lévő adatelemző szoftverekkel is. Ha kérdésesnek érzed, hogy az általad választott technológia használható-e, vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@dataracing.hu e-mail címen.

7. Mit jelent, hogy a megoldásomnak reprodukálhatónak kell lennie?

A verseny végén a díjazáshoz követelmény, hogy a versenyző az elért eredményt reprodukálni tudja és a forrásfájlokat, kódokat megossza a verseny szervezőivel. A reprodukálhatóság azt jelenti, hogy a megoldást újra lefuttatva pontosan ugyanazt az eredményt éri el a versenyző mind a publikus és a privát Leaderboardon is. A reprodukálhatósághoz kérjük, hogy a használt random paramétereket minden esetben fixáld. Ilyen random paraméterre példa a python sklearn csomag számos gépi tanulási modelljének random_state paramétere.

8. Milyen egyéb szabályok vonatkoznak a versenyre?

A részletes versenyszabályzatot az alábbi oldalon tudod elolvasni. A versenyre való jelentkezéssel elfogadod ezeket a szabályokat.