Végéhez ért a Dataracing verseny

Évről évre egyre több hazai cég ismeri fel, hogy a működése során keletkező adatok elemzésével gazdasági versenyelőnyre tehet szert: csökkentheti kiadásait, növelheti bevételeit, új termékeket és szolgáltatásokat fejleszthet az adatokra alapozva. A szervezetek adatalapú transzformációjának szükséges elemei az elemezhető adatok és a szükséges technológiai megoldások mellett azok a szakértők, akik képesek az adatokban rejlő összefüggéseket üzletileg is értelmezni, azokkal valódi üzleti hatást elérni.

A technológiai szektor, azon belül is az adatelemzésért felelős területek, nem csak Magyarországon, de globálisan is az egyik legdinamikusabban növekvő munkapiaci szegmens. Ahogy egyre több cég ismeri fel az adatvezéreltség lehetőségeit, úgy növekszik töretlenül az adatok elemzéséhez értő szakemberek (data scientistek) iránti igény.

A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy támogassa a hazai adatelemzési szakértők fejlődését, a hazai vállalatok transzformációját az adatvezérelt cégkultúra irányába. Ezen célból a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy közösen szervezett data science versenyt hirdetett idén tavasszal, hogy a szakmai fejlődéshez és kapcsolódáshoz platformot teremtsen a magyar data science közösségnek.

A Dataracing data science verseny során egy olyan modell létrehozása volt a cél, amely megbecsüli a hazai vállalatok exportbevételeinek alakulását az elmúlt évek céges beszámoló adatai segítségével. A verseny célja volt, hogy a hazai adatelemzési szakembereknek egy olyan fórumot teremtsen, ahol tanulhatnak, fejlődhetnek, kapcsolatokat építhetnek, miközben versenyeznek a legjobb három helyért járó pénzdíjakért.

A versenyre 2022. április 11-től 10 héten keresztül folyamatosan nevezhettek hazai adatelemzéssel foglalkozó szakértők és lelkes érdeklődők. A június közepéig tartó versenyre egy versenyző több megoldást is beküldhetett. Az újabb és újabb megoldások beküldése során a versenyzők folyamatosan visszajelzést kaptak arról, hogy megoldásuk a többiekhez képest mennyire hatékony és pontos. A verseny folyamán 185 versenyző, összesen több mint 6000 megoldáson keresztül mérte össze szakmai tudását. A versenyzők közt voltak hazai felsőoktatási intézmények hallgatóitól kezdve, a jelenleg is data scientistként dolgozó szakembereken át olyanok is, akik ebben az irányban képzelik el karrierjük folytatását.

A verseny szervezésével az egyik célunk az volt, hogy a hazai szakmai közösség minél nagyobb részét elérjük és lehetőséget biztosítsunk számukra, hogy tudásukat saját környezetükön túl is összemérhessék. A másik, nem titkolt cél annak a demonstrálása volt, hogy egy valós üzleti vagy gazdasági kérdés adatalapú megválaszolását a hazai data science közösség magas szakmai színvonalon képes megvalósítani. A legjobb megoldások áttekintése megerősített minket abban, hogy Magyarországon érdemes erre a tudásra építeni. Fontos a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyezni az ilyen szakemberek képzésére annak érdekében, hogy a hazai pénzügyi rendszer, illetve akár az egész gazdaság digitális versenyképessége tovább erősödjön.

– mondja a verseny céljainak teljesüléséról Fáykiss Péter az MNB Digitalizációs Igazgatóságának vezetője.
Forrás: Unsplash.com

A nemzetközi szakmai közösségben óriási hagyománya van az adatelemzési versenyeknek. Először a tudományos élet szereplői mérhették össze tudásukat ilyen versenyeken, majd egyre több cég jött rá arra, hogy az is egy lehetséges megoldás, ha egy üzleti problémát egy szakmai közösséggel oldatnak meg. Szemben azzal, hogy megpróbálják a legjobb szakértőket kiválasztani és őket szerződtetni a probléma megoldására. Számos pénzdíjas verseny és a versenyek szervezését segítő platform jött létre az elmúlt 10-15 évben a nemzetközi színtéren, hogy ezt segítse. Minden hazai szakmai verseny növeli a hazai szakemberek tudásmegosztásból adódó tapasztalatát és a hazai cégeket is edukálja az adatvezéreltség területén

Gáspár Csaba, a BME egyik data science kutatócsoportjának vezetője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.